Culture

Čovek u centru poslovanja!

Verovatno ćemo se svi, uprkos različitim negativnim efektima pandemije, složiti oko toga da smo zahvaljujući njoj savladali neke dragocene lekcije koje ne smemo zaboraviti kada kriza prođe. Naučili smo da se prilagođavamo „brzinom svetlosti“, da učimo iz promena i da obratimo pažnju na ono što je zaista važno, a to su – ljudi.

Ovo je bilo vreme kada smo brinuli jedni o drugima više nego ranije, a kompanije koje su gradile i živele kulturu zasnovanu na vrednostima kakve su otvorenost, fleksibilnost, transparentnost i podrška mnogo lakše su se prilagodile promenama. Za nas u dm drogerie markt prethodni period je samo potvrdio ispravnost principa „Čovek u centru poslovanja“ koji nam je glavna vodilja još od davne 1973. godine, kada je kompanija osnovana.

Zahvaljujući njemu i našem motu Zajedno jedni za druge, koji je dobio dodatno značenje u 2020. godini, uspešno smo položili sve testove koje je pred nas stavila „nova normalnost“ i verujemo da spremni dočekujemo buduće izazove.

Važne su vrednosti i vizija

Iz perspektive HR menadžera, nalazimo se u eri velikih promena. Pravila sada definišu obe strane, ne samo organizacije i njihove potrebe, već i ono što zaposleni žele. Ako kompanije misle da privuku kadar koji će doprineti njihovom rastu i uspehu, moraće da iznesu ponudu koja će se uklopiti u životne planove i ciljeve zaposlenih. Moramo da im budemo dobri partneri u procesu ličnog razvoja i napretka.

Dolazi vreme kada prednost kompanija više neće biti primarno profit, proizvod ili usluga, već kultura i vrednosti organizacije. Zaposleni postaju oni koji biraju. Ponašaju se sve više kao kupci koji pre donošenja odluke pažljivo iščitavaju komentare i recenzije na internetu, raspituju se kod sadašnjih ili bivših zaposlenih. Ako su ekološki osvešćeni, ne žele da rade u kompaniji koja ne brine o životnoj sredini.

Pored finansijskog momenta koji jeste važan, ali ne i dovoljan da motiviše pojedince i timove ka ostvarivanju rezultata, veoma je važan način na koji kompanija sprovodi svoju misiju i viziju, da li brine o zdravlju i dobrobiti zaposlenih, koliko prepoznaje i nagrađuje uspehe, u kojoj meri omogućava rast i razvoj veština i znanja, da li unapređuje poslovanje digitalno i tehnološki. Jednom rečju, kompanije moraju da definišu šta je to što one nude, zauzvrat traže, i da to jasno iskomuniciraju sa sadašnjim i potencijalnim zaposlenima.

Kao što s velikom pažnjom pristupamo stavovima i očekivanjima kupaca, podjednako posvećeno slušamo naše ljude. To im je bilo posebno dragoceno u trenucima stresa i neizvesnosti, kada su s jedne strane bili suočeni sa opasnošću po zdravlje, a s druge strane zabrinuti za ekonomsku sigurnost. Dali smo sve od sebe da im ove brige ublažimo.

Za kratko vreme smo obezbedili režim rada od kuće gde god je to bilo moguće, a kako je većinski deo našeg velikog tima bio u prvim redovima da građanima obezbedi najvažnije potrepštine, iz dana u dan uvodili smo mere koje su doprinele da naše kolege, ali i kupci, ostanu bezbedni. Pored zaštitne opreme i poklona u vidu  suplemenata za jačanje imuniteta svim zaposlenima smo omogućili besplatne sistematske preglede.

Kako bismo osigurali kvalitet komunikacije i očuvali prepoznatljiv duh zajedništva, formirali smo različite vidove onlajn podrške na internim kanalima za sva pitanja, dileme, korisne savete, kao i za neformalno druženje. Trudili smo se da nađemo rešenja za izazovne situacije, da prepoznamo dobar rad, da ga pohvalimo i nagradimo. Naše iskustvo pokazuje da, što su rukovodioci otvoreniji u komunikaciji i upravljanju, toliko se zaposleni osećaju bolje u odnosu na svoj posao, motivisaniji su i posvećeniji. 

Ulaganje u zaposlene je imperativ

Kontinuirana briga o zadovoljstvu, zdravlju i razvoju kolektiva, uz harmonično radno okruženje idealno za lični i profesionalni razvoj zaposlenih, mora da bude stalno u fokusu svake kompanije, ne samo tokom perioda bilo kakve krize. Ono što je savet kompanijama, i što se pokazalo kao dobar primer, jeste da obezbede različite podsticaje svojim zaposlenima.

To mogu biti tržišno atraktivne zarade, 13 ili 14 plata godišnje, kao i brojne edukacije, obuke i kursevi kroz koje prolaze svi zaposleni. To je na primer naš način da nagradimo lojalnost, a naši zaposleni to prepoznaju i cene. U našem slučaju, naši zaposleni su pokazali veliku posvećenost i odanost i tokom pandemije, kako oni koji su radili od kuće, tako i svi oni koji su bili lično na usluzi kupcima, u direktnom kontaktu s ljudima.

Bili smo i među prvim kompanijama koje su svojim zaposlenima isplatile takozvani Covid bonus. Svakom našem zaposlenom je uplaćeno 18.000 dinara, uz redovnu septembarsku platu prošle godine. Time je u dodatnu podršku zaposlenima u dm Srbija uloženo 33.5 miliona dinara, kao zahvalnost kolektivu na dodatnoj posvećenosti i doprinosu tokom pandemije virusa korona. 

Između ostalog, stalno ulaganje u razvoj zaposlenih je posebno imperativ u današnjem svetu koji digitalizacija neverovatnom brzinom menja. Ubrzana digitalizacija već se odrazila na brojne aspekte HR sektora, počev od selekcije kandidata, preko digitalnog onboardinga novih kolega do obavljanja administrativnih poslova i komunikacije sa zaposlenima.

Kako bi bio što bliže potencijalnim kandidatima za posao, naš lanac je u prethodnoj godini kreirao jedinstvenu karijernu stranicu za lakši proces regrutacije za rad u dm-u. U protekloj godini lansirali smo platformu Lernwelt koja predstavlja jedinstveni Svet učenja u dm-u, zasnovan na brojnim digitalnim edukacijama. Ova platforma je postala veoma važna našim zaposlenima, jer sada mogu na jednom mestu da odaberu razne digitalne sadržaje.

Materijali s edukacija dostupni su im u svakom trenutku, a pored toga što su kratki, sažeti, zanimljivi i primenljivi nude mogućnost kreiranja ličnog iskustva kroz vežbe i interaktivne materijale. Pored obogaćene ponude edukacija, Lernwelt našim zaposlenima omogućava i druge brojne dobrobiti, kao što su: digitalne prijave na obuke, interaktivne materijale i kurseve, pregled edukacija na kojima su učestvovali i slično.

Za razvoj zaposlenih potrebna je kontinuirana posvećenost i inoviranje u procese, kako bi učenje na radnom mestu bilo i produktivno i stimulišuće. Naš je savet svima da stalno prate i idu u korak s vodećim svetskim trendovima kada je reč o učenju na radnom mestu, ali i sprovode takva digitalna rešenja koja mogu da unaprede i znanja zaposlenih, ali i radne procese, što mi svakako nastojimo da uradimo u našem svakodnevnom poslovanju. 

Rezultat svega navedenog je da se u veoma izazovnom periodu za naše društvo, lanac dm izdvojio kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji. U prilog tome govore brojne nagrade u domenu ritejla i industrije kozmetike, ali i specifičnije – prepoznati smo kao kompanija sa najboljim odgovorom na pandemiju virusa korona, kao i kompanija sa kulturom brige o ljudima.

Posebno, prema rezultatima najvećeg istraživanja atraktivnosti poslodavaca u Srbiji, sa više od 10 hiljada ispitanika, „TalentX” koje je sproveo specijalizovani portal Poslovi Infostud, kompanija dm nalazi se visoko na listi najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji.

Akcenat na mentalnom zdravlju

U HR svetu sve više raste svest o potrebi da se fokus stavi i na probleme mentalnog zdravlja s kojima su se zaposleni suočili u poslednje vreme. Mi smo još na početku krize shvatili da imamo odgovornost da pružimo svu potrebnu podršku, pa i u ovom sve važnijem aspektu. Imajući u vidu sve što je globalna promena donela, usmerili smo dodatnu pažnju na mentalno zdravlje zaposlenih, pružajući podršku našim kolegama kroz niz onlajn radionica sa psihologom.

Održane su radionice Mindfulness, Upravljanje stresom, Moć rezilijentnosti, Očuvanje mentalnog zdravlja, Emocionalna inteligencija i moć empatije, koje su verujemo bile od višestrukog značaja za naše zaposlene. Pored toga, da bismo ublažili posledice manjka kretanja usled rada od kuće koje je izazvalo niz različitih zdravstvenih tegoba, uveli smo vežbe jačanja i istezanja kičme uz podršku fizioterapeuta, koje su prerasle u Inicijativu “Dani sa fizioterapeutom”.

U okviru ove inicijative eksterni saradnik, fizioterapeut, obilazi centralu, određene filijale širom Srbije i obavlja „mini pregled“ zdravstvenog stanja, jer je pravilno držanje jedan od stubova zdravlja, pored zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i adekvatne hidratacije. 

Naravno, briga o zdravlju treba biti sveobuhvatna – uz brigu o mentalnom, briga o fizičkom zdravlju treba takođe biti u vrhu liste prioriteta. Naša praksa redovnih sistematski pregleda za zaposlene je pokazala da oni to i te kako cene i jedan je od parametara koji im je veoma važan prilikom zapošljavanja. Osim redovnih obezbeđenih paketa pregleda, omogućili smo zaposlenima i pregled po sopstvenoj želji i potrebi, kao i Covid preglede.

Važan je osećaj pripadnosti i svrhe

Ako pogledamo u blisku budućnost, statistika pokazuje da će generacija uzrasta između 20 i 35 godina, takozvani milenijalci, činiti tri četvrtine radne snage u svetu 2025. godine. HR menadžeri moraće da razumeju specifična očekivanja ove nove generacije, koja će sudeći po trenutnim pokazateljima biti odana samo kompanijama sa čijim se vrednostima poistovećuje.

Ukoliko se vrednosti kompanije poklapaju sa ličnim vrednostima zaposlenog u velikoj meri, ako on kao deo kolektiva ima osećaj pripadnosti i svrhe, to će biti presudno za njegovu dugoročnu posvećenost i motivaciju, a samim tim i za uspeh organizacije. Taj osećaj da smo deo šire svrhe kao kompanija negujemo kroz brojne društveno odgovorne projekte i akcije koje podržavamo. Važno nam je da podržavamo projekte od značaja za čitavu zajednicu, jer svi smo deo te iste zajednice, u njoj živimo i poslujemo.

Na kraju, kada se osvrnemo na period koji je iza nas, uviđamo da smo bili prinuđeni na brze, suštinske promene i da su nam one pružile dragocenu priliku da izgradimo poverenje i čvršću povezanost unutar kolektiva. Vreme je da taj kapital nadgrađujemo tako što ćemo pokazati da smo i dalje uz zaposlene, fleksibilni, empatični i do kraja transparentni.  

Autor: dm drogerie markt

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button