Comp & Ben

Da li Wellbeing zaista utiče na produktivnost zaposlenih?

Well-being u svojoj osnovi, kao multidimenzionalan pojam, znači –  biti dobro. Ono što je u prethodne dve godine postalo centralno pitanje u svetu biznisa je pomerilo načine na koje smo do sada razmišljali o ovom pojmu – da li je našim zaposlenima zaista dobro i da li well-being zaista može da utiče na produktivnost?

Poznato je da je jedan od najčešćih okidača za loše mentalno zdravlje stres. To potvrđuje i istraživanje kompanije Gallup koja od 2006. godine ispituje nivoe negativnih emocija kod ispitanika  i koja je u 2020. zabilježila najviše nivoe stresa i propratnih negativnih osjećanja.

Takođe je poznato da akumulacija stresa u organizmu, posebno na duži vremenski period, predstavlja okidač i za loše fizičko zdravlje. Prethodne dve godine su vrlo intenzivno u fokusu mnogih kompanija postavile pitanje stresa i istraživanje o tome na koji način stres može uticati na prihode u negativnom smislu? 

Na primeru nekih zemalja, poput SAD, pokazalo se da poslovni gubici kao posledica stresa kod zaposlenih mogu iznositi na stotine biliona dolara godišnje. Skorašnje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (www.who.int) pokazalo je da depresija, anksioznost i slični poremećaji koštaju globalnu ekonomiju oko jedan trilion dolara godišnje, zbog njihovog uticaja na produktivnost osobe odnosno zaposlenog.

U želji da se izbegnu ovakvi scenariji, benefiti zaposlenih koji se tiču mentalnog i fizičkog zdravlja naglo su postali predmet interesovanja kompanija. Kompanije su razvile posebne takozvane Employee Wellness programe u vidu treninga, seminara ili čak strukturisanog rada sa nekom trećom stranom eksterno u cilju procene nivoa stresa i smanjenja istog kod zaposlenih. 

Da li well-being zaista može da utiče na produktivnost zaposlenih? Odgovor je DA. Burnout i stres zaista mogu nepovoljno uticati na produktivnost, engagement pa i samu kulturu u kompaniji. Mnogi poslodavci razumeju značaj i vezu ovih pojmova i u mnoštvu benefita koji su se u međuvremenu kreirali za zaposlene, sve više se, pored prethodno navedenih, vodi računa i o onim benefitima koji se tiču fizičkog zdravlja. 

FITNESS

FitPass članarine za pristup sportskim objektima je jedan od najčešćih benefita koji kompanije sve više uvode u svoje benefit programe. Na ovaj način, zaposleni mogu praktikovati određenu vrstu sportske aktivnosti koja im najviše odgovara i, što je najvažnije, u blizini svog radnog mesta ili mesta stanovanja. Fizička aktivnost pozitivno utiče na celokupni organizam, a kada je organizam u stanju well-being-a onda se zaposleni dobro oseća i šanse za burnout ili narušavanje mentalnog ili fizičkog zdravlja su manje, što direktno utiče na produktivnost na poslu.

Fizička aktivnost povećava energiju, fokus i koncetraciju, utiče na miran san, povećava mentalnu i fizičku izdržljivost i utiče na još mnogo procesa u organizmu koji za posledicu pomažu ili odmažu radni učinak osobe u zavisnosti od toga koliko je posvećena svom zdravlju i koliko često praktikuje fizičke aktivnosti. 

PLIVANJE

Benefiti utrošenog vremena i energije na aktivnosti poput plivanja ili relaksacije u saunama i parnim kupatilima uvek su višestruki. Pored blagotvornog dejstva vode na čoveka koje je već dobro poznato, plivanjem se pokreće celo telo i jedna je od najboljih aktivnosti za mišiće. Mogućnost plivanja u bazenima pre, u toku ili nakon radnog vremena postaje sve prisutniji benefit za zaposlene, naročito u kompanijama u kojim priroda posla zahteva dugo sedenje za računarom, u istom i vrlo često nepravilnom položaju. 

SPA

Sa druge strane, saune imaju jednako važan i pozitivan efekat na telo. Vrlo često u u benefitima plivanje i upotreba saune povezani, te zaposleni imaju i mogućnost relaksacije. Benefiti redovnog korišćenja saune vežu se za miran san, veću energiju, manji nivo stresa u organizmu i oslobađanje toksina. Bilo koja vrsta saune poput finske saune, ruske banje, infrared saune, bio saune, parnog kupatila i ostalih doneće slične benefite svakom čoveku odnosno zaposlenom koji ovaj benefit koristi. 

MASAŽE

Jedan od često dostupnih benefita za zaposlene bivaju upravo masaže. Slično kao saune, efekat masaže na organizam je blagotvoran i značajan. Masažama se redukuje stres, bol u mišićima od dugotrajnog sedenja u neadekvatnom položaju, redukuje se tenzija, poboljšava cirkulacija, energija i snižava se krvni pritisak.

Što je najznačajnije za zaposlene čiji posao često podrazumeva veći nivo stresa, masažama se uspešno umanjuje intenzitet tenzionih glavobolja koje često i nastaju kao posledica akumuliranog stresa. Bilo da su u pitanju relax masaže, antistres masaže, terapeutske masaže i slično, zaključak je isti – uspešno doprinose smanjenju nivoa stresa i prevenciji burnout-a ali i kreativne blokade kod zaposlenih. 

Na kraju, povezanost tela i uma je izuzetno značajna za celokupno mentalno i fizičko zdravlje zaposlenih i to se ne može ostvariti bez nekih od navedenih benefita. Cilj ovakvih benefita je da se poveća produktivnost zaposlenih, da učine da se oni osete vrednim i cenjenim u kompaniji koja vodi računa o njihovom zdravlju što povećava i njihov entuzijazam. 

Važno je istaći i da kvalitetno odabrani benefiti imaju pozitivan učinak i na zapošljavanje u kompanijama iz razloga što će kompanije sa dobrim benefit sistemom uvek lakše privući talente i osigurati da se isti u njima i zadrže.

U isto vreme, zaposleni koji rade u kompanijama sa kvalitetnim benefit sistemom koji brine o njihovom zdravlju i podržava zdrave mentalne i fizičke prakse i aktivnosti kao rezultat imaju i smanjen broj odsustva i bolovanja što se takođe odražava na produktivnost i, na kraju, i na prihode kompanije. 

Zaposleni mogu dolaziti samostalno, u timu ili well-being benefite mogu koristiti sa svojom porodicom. Sva tri načina konzumiranja ovih benefita prijavljuju naši partneri, SARUNA Wellnes & Spa, koji svojom korporativnom ponudom, kvalitetom usluge i višedecenijskim iskustvom, s pravom jesu HR World savetnici za well-being.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button