Learning & Development

Dualnim obrazovanjem do višestrukih benefita

Firma Gebrüder Weiss se može pohvaliti istorijom dužom od pola milenijuma. Polazeći od naših domaćih tržišta, alpsko-dunavskog regiona, kao i istočne Evrope, mi danas prevozimo sve vrste robe kopnom, morem ili vazduhom, sa svakog i na svaki kontinent.

U 150 filijala širom sveta zaposleno je više od 7000 ljudi. Duga istorija, porodična tradicija, posvećenost i kvalitet usluga, nezavisnost i održivost svakako jesu ključ uspeha, i jesu nešto zbog čega Gebruder Weiss uspešno posluje tako dugi niz godina. Takođe, aktivno učešće zaposlenih u oblikovanju budućnosti same kompanije jeste možda i najvažniji temelj na kome je zasnovano međusobno poverenje. 

Kada govorimo o obrazovanju i prepoznavanju kvalifikovanog kadra na tržištu rada, kompanija Gebrüder Weiss je u Srbiji 2018. godine započela svoj put realizacije projekta dualnog obrazovanja. U Austriji naša kompanija aktivno učestvuje u ovom načinu školovanja skoro već 80 godina. Takođe veoma smo ponosni na činjenicu da je dosta naših zaposlenih upravo nakon ovakvog vida školovanja dobilo želju da ostane u kompaniji i nastavi da raste i razvija se dalje sa njom.

Smatramo da su koristi dualnog obrazovanja za poslodavce višestruki. Poslodavci koji imaju učenike u dualnom obrazovanju neće imati potrebu da prilikom zapošlјavanja novih radnika izdvajaju znatna sredstva za organizovanje dodatnih obuka ovih radnika, jer buduće zaposlene mogu odabrati među učenicima koji su učenjem kroz rad u njihovim objektima već stekli potrebna stručna znanja i veštine. Na taj način se smanjuju troškovi selekcije novih kadrova i skraćuje se vreme uvođenja u posao novog radnika.

Zbog čega smatramo da je projekat dualnog obrazovanja važan za đake? 

Verujemo da mladi u Srbiji imaju potencijala i da treba da im bude pružena šansa da za vreme školovanja sve naučeno usavrše i kroz kvalitetnu praksu. Na taj način imaće bolji uvid o tome šta zapravo znači teoriju primeniti i u praksi, što ih dalje može dovesti do saznanja da li u budućnosti žele da se bave upravo tim poslom.

Moramo se složiti da to i jeste prva i najbitnija stavka za jednu mladu osobu na početku karijere. Kada se želja za usavršavanjem rodi odmah na početku, svaki dalji korak je samo još jedan korak bliže cilju. Nadamo se da svi oni mogu da vide koliko zaista svaki segment ovakvog vida učenja može da bude koristan za njih.

Šta projekat dualnog obrazovanja znači za nas kao kompaniju?

Naši zaposleni jesu naš najveći kapital. Zato bezrezervno ulaganje u njih i njihovo konstantno usavršavanje za nas predstavlja samo zadovoljstvo. Upravo taj segment vidimo i kao mesto za konstantno širenje iskustava. Verujemo da uvek postoji još nešto, čak mnogo toga što kao kompanija možemo da uradimo za njih.

Ovaj projekat daje nam još jednu takvu širinu. Imamo mogućnost da svoje znanje podelimo, i sutra dobijemo kvalitetne saradnike koji pored teorijskog znanja već imaju primenu istog u praksi koji već poznaju organizacionu kulturu i koji od početka imaju tu prednost da odluče da li se njihove lične vrednosti poklapaju sa vrednostima kompanije.

Šta bi projekat dualnog obrazovanja trebalo da znači za sve nas?

Zapravo to je još jedan korak bliže uspehu. Teorijsko znanje koje nudi naše školstvo plus kvalitetna praksa zaista može biti dobitna kombinacija. Treba verovati u mlade ljude, ponuditi im adekvatno školovanje, dati im priliku da se oprobaju u praksi. Na taj način oni će dobiti vetar u leđa i postati već oblikovani mladi ljudi, a mi ćemo dobiti mnogo školovanih kolega koji će želeti da ostanu u našoj zemlji i uspešno sarađuju sa nama.

Nadamo se da će program dualnog obrazovanja tek zaživeti u Srbiji, da će još kompanija otvoriti svoja vrata i da će mladi videti potencijal i poželeti da budu deo jednog ovakvog projekta.

Prema statistici do sada je više od 3.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja, a oko 70 odsto njih se zaposlilo u struci, što nam samo potvrđuje višestruko pozitivnu stranu ovog projekta.

Realizacija dualnog obrazovanja u firmi Gebruder Weiss

Ove godine ugostićemo četvrtu generaciju đaka Saobraćajne škole iz Zemuna. Ukupno imamo sedamnaest đaka sa druge, treće i četvrte godine. Trenutno imamo deset licenciranih mentora koji aktivno učestvuju i rade sa njima.

Kada kažemo deset mentora mislimo na deset veoma posvećenih kolega, koji na najbolji i najkvalitetniji način prenose praktično znanje ovim mladim ljudima, u skladu sa planom i programom koji je propisan. Takođe veliku podršku imamo od strane profesora i Privredne komore Srbije, koji su konstantno prisutni i od velike pomoći kada imamo dodatna pitanja.

Ukoliko i vi kao kompanija želite da postanete deo projekta dualnog obrazovanja, potrebno je da u saradnji sa Privrednom komorom Srbije dobijete potrebnu akreditaciju. Za učešće u projektu takođe je neophodno i da imate dovoljan broj licenciranih instruktora. Odabirom zaposlenih za koje verujete da će na adekvatan način moći da prenesu znanje učenicima i pošaljete ih na stručno usavršavanje za mentore koje se takođe održava u saradnji sa Privrednom komorom Srbije osiguravate stručan kadar za program.

Nakon odabira željenog obrazovnog profila učenika u zavisnosti od industrije u kojoj se vaša kompanija nalazi, obavljaju se intervjui sa učenicima i roditeljima. Nakon toga sledi popunjavanje liste želja đaka kao i kompanija na osnovu čega se vrši finalna selekcija i raspodela učenika po kompanijama. Školska godina kao i sam program počinje u septembru.

Naš savet bi bio…

Nadamo se da će projekat dualnog obrazovanja tek zaživeti u našoj zemlji i da je ovo tek samo početak. Verujemo da je projekat veoma bitan kako za adekvatnu primenu naučenog u praksi, tako i za sve mentore koji ovim putem napreduju, razvijaju se, pripremaju za preuzimanje novih uloga i odgovornosti. Na taj način podstiče se obostrana motivacija, kako učenika tako i zaposlenih/mentora.

Autor:
Katarina Savić, Gebrüder Weiss d.o.o.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button