Learning & Development

Inovativni pristup učenju – IT Learning Akademija

Učenje je suštinski deo našeg svakodnevnog života – privatno i na poslu, i podjednako važno za sve nas, bez obzira na znanje i iskustvo koje smo stekli. Kroz neprekidno učenje održavamo umove svežim, stičemo drugačiji uvid  i dublje razumevanje našeg okruženja. Takođe, učenjem postavljamo osnove za razvoj kritičkog razmišljanja, stičući i proširujući naše znanje i kompetencije.

IT Learning Program

Imajući na umu važnost razvoja naših zaposlenih, odlučili smo da pokušamo donekle drugačiji pristup učenju u IT-u, za naše praktikante i juniore, ali i za sve zainteresovane kolege u organizaciji. U martu ove godine pokrenuli smo IT Program učenja, sa ciljem da unesemo dodatnu strukturu u proces učenja i pružimo jednake šanse za sticanje znanja u svim relevantnim oblastima. 

Glavno težište je bilo na sticanju znanja koja se odnose na Telenor organizaciju, proces razvoja i održavanja našeg softvera, glavne alate koje koristimo, arhitekturu i sisteme iz našeg IT steka, kao i osnovna znanja koja se odnose na softver inženjering. 

Predavanja su bila interna: naše kolege iz IT-a, koje su, između ostalog, razvile i aplikaciju Moj Telenor, koja je, prema ocenama korisnika među najboljima u svetu, delile su sa nama svoja znanja i iskustva iz relevantnih oblasti.

Imali smo ukupno tri meseca predavanja, 50 sati učenja, 22 predavača i 23 teme. Telenor podržava učenje i razvoj zaposlenih tokom radnog vremena te smo zato sva predavanja održavali isključivo u toku radnog vremena.

Informaciju da pokrećemo onlajn program objavili smo na našem internom portalu kojem svi zaposleni imaju pristup, i naišli na odličan odziv kolega iz svih delova organizacije. Smatramo da je važno da budemo otvorenog uma i da se ne držimo strogo definisanih treninga po sektorima, zato smo odlučili da budemo fleksibilni i da ponudimo ovaj program svim kolegama u organizaciji. Važno nam je da osluškujemo razvojne potrebe zaposlenih i prepoznamo njihova interesovanja, a onda i da im ponudimo priliku za razvoj.  

Od planiranih dvadesetak polaznika programa, došli smo do neverovatnih 186 prijava, a posebno nas raduje što su se prijavile kolege iz gotovo svih sektora: prodaje, korisničkog servisa, HR-a, strategije i finansija.

Upravo to smatrali smo najvećim izazovom; broj prijava zahtevao je i da prilagodimo predavanja različitim nivoima znanja i iskustva. Kolege su poziv da budu predavači doživeli kao sjajnu priliku za sopstveni razvoj i detaljno su se pripremali u okviru svojih timova.

Na kraju svakog predavanja, polaznicima smo slali anketu, tako da su naši predavači imali priliku da dobiju povratnu informaciju, a rezultate smo međusobno delili kako bi i budući predavači mogli što bolje da se pripreme i uzmu u obzir predloge i sugestije polaznika. 

Sva predavanja smo snimali i objavljivali na internoj platformi za učenje koja je dostupna svim zaposlenima, što je omogućavalo svim kolegama koji nisu mogli da stignu na neko predavanje da naknadno preslušaju materijale. Zaposleni su mogli da biraju da li žele da se prijave na ceo program ili da slušaju jednu određenu temu. 

Na kraju programa poslali smo sveobuhvatni upitnik koji je obuhvatio pitanja o predavačima i kvalitetu samih predavanja i dobili sjajne rezultate. Prosečna ocena programa je 9,31 a prosečna ocena predavača je 9. 

Zbog velikog interesovanja i pozitivnih komentara, sada već bogatiji za novo iskustvo, planiramo da dodatno razvijemo i obogatimo ceo koncept. 

Program koji smo razvili omogućio je našim kolegama da steknu uvid u širu sliku IT sektora  i da prepoznaju svoje aspiracije i mogućnosti za dalji karijerni razvoj. Na duže staze verujemo da ćemo programom kreirati jedinstvenu IT zajednicu u kojoj će biti razvijen networking i međusobna saradnja polaznika.

 

Autor: Milica Kostić, Performance & Talent Management Coordinator , Telenor

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button