HR tech

Kako da ChatGPT napiše oglas za posao umesto tebe?

Tri glavna uvida ovog teksta:

  • ChatGPT umnogome može olakšati i ubrzati proces pisanja oglasa za posao, ali ne treba da radi posao umesto HR profesionalaca.
  • ChatGPT postaje deo tima, a interaktivnost glavno obeležje njegovog korišćenja.
  • ChatGPT, i veštačka inteligencija uopšte, trenutno ne mogu donositi odluke umesto ljudskih članova tima i poziv su na vraćanje onom ljudskom u oblasti HR-a.

AI i upotreba veštačke inteligencije u HR oblasti je trenutno i proteklih godina velika tema ove zajednice svuda u svetu. Da li odlagati njenu implementaciju u sve više svakodnevnih zadataka i projekata ili je što pre prigrliti unapređujući postojeće i nove veštine uporedo sa njenim razvojem, izgleda da je glavna dilema među stručnjacima. 

Postavljaju se pitanja o tome da li će AI smanjiti broj poslova i pozicija kako u IT industriji i njenom tech segmentu, tako i u HR-u, i s obzirom na njenu dalekosežnu i široku primenu, ne čudi što je buzzword, ali i više od toga, na tržištu rada. Najčešća preporuka stručnjaka koji pišu o ovome je da se HR svet previše ne odupire promenama koje dolaze sa veštačkom inteligencijom, ali da se njena upotreba uvede odgovorno i informisano, dakle, tako što će se o njoj stalno učiti, a onda to znanje u zajednici stalno i širiti. 

Neki alati veštačke inteligencije se uveliko koriste u raznim procesima poput regrutacije, administracije, performans menadžmentu i onboarding-u... 2020. godina je karakteristična po tome što je sa ChatGPT-em donela niz opcija, ali i etičkih pitanja o autorskim pravima i stepenu personalizovanosti i autentičnosti tekstova ili drugog sadržaja koji on generiše.

 Ipak, ako pogledamo upotrebu ovog alata iz ugla, na primer, regrutera koji piše oglas za posao, vidimo da ona podrazumeva vrstu, ako ne timske, onda partnerske saradnje. Ako želite da ChatGPT piše dobre oglase za posao za vas, potrebno je da mu dajete precizne instrukcije, kao i da proveravate i korigujete njegove rezultate. 


Kako i zbog čega iskoristiti ChatGPT za pisanje oglasa za posao?

  • Ušteda vremena i manji obim posla 

Da počnemo od očiglednog razloga koji se u svim industrijama i oblastima dovodi u vezu sa veštačkom inteligencijom – uštedom vremena. Da, efikasnost i brzina pisanja oglasa uz pomoć ChatGPT-a su neuporedive u odnosu na one koje može da postigne realna osoba. Ako na svom ChatGPT nalogu, bilo besplatnom ili Premium, unesete sve potrebne informacije o poziciji, poput očekivanja od kandidata, obaveza na poziciji, kulturu kompanije, benefite i rang plate, vaš oglas može biti gotov za nekoliko sekundi. Velika prednost i draž ovog alata je što sa njim zapravo možete zajedno da radite ispravljajući ga dok ne dobijete oglas kakav želite. 

  • Pronalaženje ideja ili kreativnih rešenja

Sa jedne strane potrebno je da u najobičnijem oglasu umete da istaknete ono što je najbitnije i najatraktivnije kandidatima koje targetirate, a sa druge, naročito u svetu gde se oglasi pojavljuju na raznim poslovnim (LinkedIn), ali i društvenim mrežama, poput Instagrama i Facebook-a, da vaša objava bude originalna i da ima mamac. Nekada je smišljanje takvog oglasa ili objave lako i brzo, nekada ne, a vama je uglavnom potrebno da za slično vreme napišete podjednako dobre oglase za sve pozicije kojima se bavite. Zbog toga je pomoć ChatgGPT-a ovde sjajan način da kroz timski rad brejnstormujete nove ili postojeće ideje kako biste došli do upravo onakvog oglasa kakav vam je potreban. 

Primeri:

Potreban mi je tekst za objavu na Facebook-u koji će privući odgovarajuće kandidate za poziciju .Net developera sa namanje 3 godine iskustva u radu na ovom okviru i makar jednom godinom iskustva u industriji sportskog kladjenja. U objavi može da se istakne da kandidat takođe treba dobro da poznaje i koristi tehnologije C#, Entity Framework, Angular, React, Signal R i RabbitMQ. Rang plate za ovu poziciju je između 2500 – 4000e (NET). 

Osmisli prvu rečenicu objave kao kreativan mamac koji poziva kandidate na oglas, a koja će da ujedno bude u vezi sa sa svetom sportskog klađenja i karijernog razvoja i promene.

Potrebno mi je da na kraju objave staviš poziv na akciju i link ka sajtu.

  • Prevod i provera ispravnosti oglasa napisanih na stranom jeziku

Danas većina nas radi na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku, ali uprkos tome pisanje na nematernjem jeziku, naročito kreativnog ili targetiranog sadržaja kakav je oglas za posao, uglavnom podrazumeva i potrebu da proverimo ispravnost teksta koji smo napisali. Uprkos njegovoj pogrešivosti, ChatGPT jeste dobar u proveravanju tekstova i njihove jezičke ili gramatičke ispravnosti, ali ne treba zaboraviti da je i u ovoj i u situacijama gde on u potpunosti radi prevod za vas, potrebno da njegove rezultate pregledate i dodatno korigujete kako biste ih prilagodili svojim potrebama. Nije li onda i lakše i brže da u ovom procesu budete editori oglasa, nego da u celosti i od reči do reči radite prevod ili proveravanje njegovog sadržaja na nematernjem jeziku?

  • SEO optimizacija 

Kada je reč o objavama na društvenim mrežama kojima se mogu privući kandidati na oglas za određenu poziciju, ChatGPT takođe značajno može smanjiti obim vašeg posla i uštedeti vam vreme radeći SEO optimizaciju umesto vas. Ovaj alat pruža mogućnost odabira ključnih reči kroz skeniranje teksta, ali i analizu trendova u vezi sa temom, odnosno u ovom slučaju oglasom, te u tom smislu može ponuditi rešenja koja su ujedno visoko analitična, aktuelna i kreativna. Može vam pomoći i oko formatiranja i strukture objave, kao i dati sugestije u vezi sa slikama.

Primeri:

Potrebno mi je da uradiš celokupnu SEO optimizaciju ovog teksta.

Da li možeš da mi daš sličnu SEO optimizovanu verziju ovog teksta, samo da bude kraća?

Izvuci mi ključne reči za SEO optimizaciju ove objave za Facebook. 

  • Ton ili stil vašeg oglasa

Ton ili stil kojim pišete svoj oglas može značajno uticati na odziv kandidata. ChatGPT je u tom smislu veoma prilagodljiv i može vam isti sadržaj generisati u raznim stilovima. Potrebno da ga uputite u kontekst ili kulturološku pozadinu, kako klijenta za koga radite tako i ciljnu grupu kandidata, da biste svoj postojeći neutralni ili neprilagođen tekst pretvorili u sadržaj koji može bolje da komunicira sa kandidatima koje želite da privučete. 

Vidimo da ChatGPT može da generiše gotovo svaki sadržaj koji zamislimo, ali isključivo uz naše instrukcije i detalje koji se tiču konkretnih i različitih situacija i potreba. Zato je na kraju, možda, najvažniji aspekat upotrebe ChatGPT-a upravo interaktivnost između njega i čoveka, bez koje, za sada, ne možemo videti prave ili dobre rezultate.

 

Primeri:

Potrebno mi je da stilski prilagodiš ovaj oglas za posao tako da on bolje iskomunicira sa ciljnom grupom kandidata kao što su programeri, ali i da reflektuje vrednosti kompanije iz oblasti sportskog klađenja.

Takođe mi je potrebno da isto uradiš za Facebook objavu, tako da stil bude usklađen sa rečnikom i vrednostima programera, ali i mrežom na kojoj je objavljujemo – Facebook –om. 

Da li oglas može da zvuči malo jednostavnije?

Izgleda da je ono što povezuje svih pet razloga koji idu u prilog upotrebi ChatGPT-a, svakako ušteda vremena, a samim tim i smanjenje obima posla za regrutere ili druge HR profesionalce. Zbog toga je ChatGPT vrsta male ili deo velike revolucije u HR oblasti, najpre jer svojim učinkom stvara prostor za to da se eksperti iz ljudskih resursa više, a onda i kvalitetnije bave onim što bismo nazvali ljudskim u ovom poslu. To, čini se, celu industriju pomera u nekom drugačijem i možda boljem smeru rada na empatiji, kreativnosti i izgradnji uzajamnog overenja sa zaposlenima.

Ono što deluje kao velika prednost ovog alata, zapravo nije njegova samostalnost ili sposobnost da uradi apsolutno sve umesto nas, već baš naprotiv, skopčanost njegove aktivnosti sa našom, što ide u prilog ideji da ono ljudsko ostaje neupitno i presudno u oblastima poslovanja kao što je HR, ali i šire.

Autorka teksta: Ana Miković, Talent Sourcer, FindIT recruitment

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button