Learning & Development

Kako izgleda BiAgile sedmica posvećena profesionalnom i ličnom razvoju uposlenika?

Poučeni iskustvom brojnih uspješnih svjetskih kompanija, koje također imaju za cilj dugoročni strateški rast i razvoj, krenuli smo ka agilnoj transformaciji koja je ključ ka većoj inovativnosti, kreativnosti i efikasnosti.

Kako bi se iskoristili svi potencijali agilnog načina rada, najveći fokus usmjerili smo ka razvoju naših uposlenika. S tim u vezi, uveli smo BiAgile sedmicu – zadnja sedmica u mjesecu  posvećena profesionalnom i ličnom razvoju uposlenika. 

 

BiAgile sedmica se sastoji od:

  • Scrum events – pregled produktnog inkrementa iz prethodnog sprinta, retrospektive na timskom i Nexus nivou, planiranje sljedećeg sprinta. Ovo su standardni sastanci u  BiAgile sedmici i potrudili smo se da ne oduzimaju suviše vremena, jer je u pitanju samo nekoliko timeslotova. 
  • ARTI (Always Room To Improve)vrijeme u sedmici potpuno usmjereno ka razvoju vještina i sticanju znanja, koje uposlenicima kompanije Bicom Systems omogućuju da idu u korak sa najnovijim trendovima i tehnologijama. Tokom ARTI-a, uposlenici imaju priliku učiti nove tehnologije, usavršavati vještine programiranja ili kreirati nova softverska rješenja.

Pored ovoga, tokom proteklih BiAgile sedmica, naši uposlenici prisustvovali su različitim predavanjima, ne samo eksternih, nego i naših internih stručnjaka, a kreirane su i brojne radionice na temu razvoja soft skills vještina.

Jedan od niza uspješnih projekata realiziranih u sklopu BiAgile sedmice bio je projekat “BiAgile for Students”. Realizovani cilj projekta bila je jedinstvena prilika studentima da uče o najaktuelnijim trendovima iz svih sfera razvoja softvera, karijernom putu u IT sektoru, zatim bliže upoznavanje sa našim globalno konkurentnim proizvodima i rješenjima, te bezbjednosti na internetu. 

“BiAgile sedmica za mene je veoma korisna, jer imam priliku unaprijediti svoje znanje i omogućuje mi da radim na stvarima za koje inače nemam vremena. Uglavnom usavršavam znanje programskog jezika Golang, kao i vještine sistemskog programiranja. Međutim, nastojim da radim i na nečemu sasvim drugačijem, te sam tokom BiAgile sedmica uspio kreirati uređaj za indikaciju temperature za našu server sobu”, izjavio je Alem Raković.

Rezultati:

IT sektor predstavlja visoko konkurentnu industriju, koja je u konstatnoj ekspanziji na globalnom nivou, te zahtijeva kontinuiran rad na učenju novih tehnologija i razvijanju svih drugih vještina neophodnih za stalni napredak. BiAgile sedmica upravo zato i predstavlja jedinstven benefit koji u potpunosti odgovara potrebama uposlenika u našoj kompaniji. Kao rezultat BiAgile sedmice, kreirana su mnoga kreativna rješenja koja su unaprijedila naše proizvode ili dovela do kreiranja potpuno novih proizvoda i prilika na tržištu.

IT sektor je kreativna industrija, te kao takva, pruža mogućnosti za bezbroj ideja. Ako su uz to stvoreni uslovi za razvoj timova i pojedinaca – nastaju sjajne priče i izuzetna rješenja.

Ako imate dodatnih pitanja o radu Bicom Systems kompanije i BiAgile sedmici, kontaktirajte nas na hr@bicomsystems.com

Autor:  Sadžida Ćenanović, Employer Branding Associate, Bicom Systems

O kompaniji: Bicom Systems se preko 18 godina bavi kreiranjem i razvojem softwera za telekomunikacijske kompanije. Tim od preko 160 uposlenih nalazi se u Bosni i Hercegovini, Engleskoj, Francuskoj, Kanadi, SAD-u. Sedam vlastitih proizvoda plasiraju na svjetsko tržište, na čijim razvojima svakodnevno rade mladi IT eksperti.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button