Learning & Development

Kako pretvoriti tradicionalni e-learning u microlearning?

Koliko je programa trenutno na vašem LMSu? 50? 100? 200? Činjenica je da trošimo jako puno vremena i novca kreirajući katalog treninga i u jednu ruku jako smo ponosi na taj posao. Ili barem na deo tih programa. Ali u trenutku kada organizacije odluče da se prebace na mikro učenje postavlja se logično pitanje – Kako možemo pretvoriti tradicionalni e-learning u microlearning?

Odgovor je jednostavan – ne pretvarajte. To ne znači da treba krenuti od nule i odbaciti sve što ste do sada uradili. Međutim, postoji razlog zbog kojeg se prebacujete na novi način učenja. Budite iskreni, koliki broj tih programa ima direktan, merljiv uticaj na vaše poslovanje?

AKO ANALIZIRATE KATALOG E-LEARNINGA MOĆI ĆETE DA RAZVRSTATE SADRŽAJ U 3 KATEGORIJE:

1. PROGRAMI KOJI OSTAJU KAKVI JESU

Radi se o sadržaju koji ocenite da je sjajan baš takav kakav jeste i gde možete koristiti microlearning kako biste samo osvežili znanje na teme takvih programa. Ili se radi o regulatornim treninzima koji se moraju proći na zadati način. U svakom slučaju, ovakvi programi bi trebali više biti izuzetak nego pravilo u strategiji sprovođenja microlearninga.

2. PROGRAMI KOJI NAM VIŠE NE TREBAJU

Radi se o programima koji nemaju merljiv uticaj na poslovanje, ali čiji cilj kreiranja želite da iskoristite u novom, efikasnijem načinu učenja. To ne znači da ćete ih ukloniti odmah, već vremenom kako predstavljate novi pristup učenju.

3. PROGRAMI KOJE ĆETE PRETVORITI U MICROLEARNING

Gotovo je oko 30-40% vašeg kataloga programa. Kako biste izvršili ovo prilagođavanje ne krećete od postojeće strukture programa već se fokusirajte na problem koji želite rešiti ovim programom. Kako se tom problemu može pristupiti sa microlearning principima? Odgovor će vam pomoći program podelite na različite tipove sadržaja. Ako ste nekad imali 30-minutni e-learning modul sada ćete možda imati jedan kraći kviz i video. Sve u zavisnosti od potreba poslovanja i potreba vaših zaposlenih.


Microlearning nije samo razbijanje dugih programa na kraće. Svrha je pružanje pravih resursa koji će pomoći pravim ljudima rešiti pravi problem. Kada tako razmišljate mnogo je lakše rešiti izazov pretvaranja celog kataloga u microlearning.

Axonify je platforma koja je specijalizovana za razvoj fokusiranog sadržaja, a pruža iskustvo učenja koje se uklapa u radni ritam vaših front line zaposlenih. Axonify se sa svojim tehničkim specifikacijama lako integriše u bilo koji postojeći LMS.

Otkrijete Axonify: https://www.lq.hr/e-learning-for-frontliners.aspx

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button