Employee ExperienceWellbeing

Kako smo kreirali Wellbeingscapes sa idejom da podržimo wellbeing naših zaposlenih?

Sa početkom pandemije naš tim je u potpunosti prešao na remote način rada. Kao i u većini kompanija, to je donelo različite izazove i izbrisalo granice između privatnog i poslovnog života, povećalo neizvesnost, stres, a samim tim uticalo negativno na mentalno i fizičko zdravlje svih nas.

Sve veći broj kolega je sa nama delio izazove novog načina rada (i samim tim života): smanjenu fizičku aktivnost, probleme sa leđima, smanjen stepen neformalnih interakcija sa timom, osećaj usamljenosti i otuđenosti od tima ili kompanije.

Iako su fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih tema koja je u svakom trenutku važna, izgledalo je da u vreme pandemije moramo naći način da izazove sa kojima se svi suočavamo adresiramo, normalizujemo i pomognemo zaposlenima da se sa njima adekvatnije nose – a da to ne bude samo još jedna serija webinara na temu suočavanja sa stresom. Tako smo došli na ideju Wellbeingscapes projekta (svaka sličnost imena sa Homescapes-om i Gardenscapes-om je namerna. ☺ )

METODOLOGIJA PROJEKTA

Cilj Wellbeingscapes projekta bio je da na zanimljiv način privučemo zaposlene, ukažemo na značaj mentalnog i fizičkog zdravlja kroz različite aktivnosti, da ih informišemo, edukujemo i podstaknemo da još aktivnije brinu o svom psihofizičkom zdravlju i blagostanju. Takođe, na ovaj način smo želeli da dodatno povežemo i umrežimo zaposlene, kako bismo ojačali timski duh.

Prilikom koncipiranja programa, vodili smo se sistemskim pristupom. Program je tako obuhvatio različite aspekte blagostanja (mentalno i fizičko zdravlje pojedinca, porodične odnose, mentalno zdravlje u kontekstu organizacije). Program smo organizovali u 4 celine. U svakom kvartalu, kroz različite aktivnosti, obrađivali smo određenu temu.

FAZE PROJEKTA

  1. Family life 

S obzirom na to da veliki broj naših zaposlenih čine mladi bračni parovi i roditelji dece ranog uzrasta, u vreme pandemije i rada od kuće, oni su bili suočeni sa ogromnim izazovima (animiranje dece dok u isto vreme drže sastanke i rade na taskovima, smanjen fokus i koncentracija, češće pauze i iscepkano radno vreme…)

Iz tog razloga, angažovali smo predavača iz oblasti roditeljstva i ranog razvoja kako bi sa našim zaposlenima podelili praktične savete o tome kako razgovarati sa decom određenih uzrasta o pandemiji, kako održati strukturu i predvidivost u vreme potpune neizvesnosti, kako postaviti zdrave granice između privatnog i poslovnog dela dana i na kraju, kako pomoći i sebi samima da se nosimo sa svim navedenim izazovima.

Pored toga, na nivou grupacije organizovani su i eventovi na kojima je mogla da učestvuje i cela porodica (npr. osmišljavanje novogodišnjih ukrasa, muzički kviz, porodični kviz).

2. Fizičko zdravlje 

U cilju brige o fizičkom zdravlju, organizovali smo dva izazova za naše zaposlene.

Prvi izazov se odnosio na razvijanje zdrave navike po izboru u roku od 21 dan (ostavljanje slatkiša, kafe, cigareta, aktivnije vežbanje i sl.). U tom periodu, napravili smo zajednički chat i tabelu gde smo zajedno mogli da pratimo svoje i rezultate svojih kolega, da se međusobno motivišemo i bodrimo. Pobednici izazova (svi koji su uspeli da izdrže 21 dan i postignu svoj cilj), dobili su nagradu.

U okviru drugog izazova, svi zaposleni na nivou cele grupacije (iz raznih gradova iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Belorusije…) su mogli da se priključe tronedeljnom fitness izazovu – u timovima smo sakupljali poene šetajući, trčeći, vozeći bicikl ili plivajući. Za svaki poen osvojen na niovu tima, donirana je određena suma novca u humanitarne svrhe.

Takođe, tim bilding koji smo organizovali u tom periodu organizovan je na Fruškoj gori, a podrazumevao je Orijentiring u prirodi, kao i opuštanje na bazenima nakon toga. Na ove načine smo, osim jačanja timskog duha, radili i na jačanju svog fizičkog zdravlja i kondicije. 

3. Mentalno zdravlje pojedinca 

Cilj ovog modula bilo je lično osnaživanje i razvijanje rezilijentnosti na nivou pojedinca.

U okviru ovog modula zaposleni su imali priliku da učestvuju u interaktivnoj radionici na temu odlaganja i motivisanja, kao i da pročitaju korisne savete u mini priručniku koji smo za ovu svhru kreirali i podelili sa kolegama putem Slack kanala. Priručnik se bavio temom promena, a sadržao je i praktične kognitivno-bihejvioralne tehnike koje zaposleni mogu da primenjuju u svom svakodnevnom životu i radu.

4. Zdrava organizacija ⇄ Zdrav/a ja 

Poslednji deo se odnosi na sistemsku podršku wellbeing-a zaposlenih i cele organizacije. U tu svrhu, sklopili smo saradnju sa nekoliko psiholoških savetovališta gde zaposleni mogu da dobiju psihoterapiju po beneficiranim cenama. Takođe, povećali smo budžet zaposlenih za njihove mesečne fizičke aktivnosti. Tu je i benefit privatnog zdravstvenog osiguranja za sve naše zaposlene.

Osim toga, uveli smo i budžet za različite timske aktivnosti – kako bismo podržali održavanje timskog duha i socijalnih veza između zaposlenih, za koje znamo da su jedan od ključnih faktora rezilijentnosti i zadovoljstva zaposlenih. U okviru ovog modula smo organizovali i radionice na temu komunikacije, oblasti odgovornosti, kao i konstruktivnog davanja i prihvatanja feedback-a.

REZULTATI

O uspešnosti ovog projekta govori podatak da je preko 80% zaposlenih učestvovalo u istom. Nakon svake aktivnosti, kolegama smo slali ankete o zadovoljstvu konkretnom aktivnošću, a feedback smo prikupljali i neformalnim putem.

Komentari su bili veoma pozitivni, svaka aktivnost je bila prilika da se kolege opuste i zabave, a fotografije koje imamo, dobra atmosfera, smeh i druženje su najslikovitiji i najznačajniji fidbek koji smo dobili. Ukoliko je suditi na osnovu prve sezone, nastavak serijala sigurno očekujemo. 🙂 

 

Autor teksta: Gordana Jandrić, HR Manager
O kompaniji: Playrix RS je novosadski studio koji razvija casual F2P igre. Deo smo globalne Playrix grupacije – jedne od najvećih gejming kompanija na svetu, kompanije koja stoji iza naslova Gardenscapes i Homescapes, ali i Township, Fishdom, Wildscapes i Manor Matters. 

Povezani članci

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button