Learning & Development

Ko su eksperti i kako se ekspert postaje?

​​Knjiška definicija kaže da su eksperti stručnjaci u određenoj oblasti koji poseduju i efikasno koriste znanje, razumevanje problema i zadataka, veštine i iskustva. Oni poseduju i sposobnost da u konkretnom problemu koji rešavaju prepoznaju tipski zadatak, ali i neke lične osobine poput snalažljivosti, koja je sastavni deo heurističkog znanja – onog znanja koje obuhvata metode i tehnike rešavanja problema, učenja i otkrivanja koji su bazirani na iskustvu.

Na osnovu ovog znanja eksperti mogu da prepoznaju najbrži način dolaska do rešenja, kao i ispravan pristup u rešavanju problema, čak i ako su podaci nekompletni.

Istraživanja su pokazala da oni najbolji u određenim sferama biznisa doprinose 80% više od prosečnog radnika, a čak 700% više od onih koji su na dnu lestivice uspeha. 

Upravo je ekspertiza ta koja razdvaja amatere od onih najboljih u svakom polju – od medicine, preko nauke, biznisa do sporta. Međutim, biti najbolji nije lako. Da bi osoba postala ekspert u svom polju, potrebno je mnogo truda, rada, zalaganja, odricanja i iskustva

Pravilo 10.000 sati

Popularno mišljenje kaže da je potrebno određenoj aktivnosti posvetiti oko 10.000 sati kako bi osoba postala ekspert. Istraživanje koje je sprovedeno 1993. godine potvrdilo je ovo rezultatima koji su pokazali da su vrhunski violinisti na muzičkoj akademiji potrošili oko 10.000 sati na vežbanje do svoje 20. godine. 

Mnogi poznati su takođe potvrdili ovo pravilo – Bitlsi, za koje se smatra da su potrošili oko 10.000 sati na vežbanje tokom šezdesetih godina prošlog veka, a zatim i Bil Gejts za koga se smatra da je uložio oko 10.000 sati u programiranje pre nego što je stvorio Microsoft. 

Dakle, istraživanja i primeri iz prakse potvrdili su da osoba može da postane ekspert u gotovo bilo kom polju ukoliko mu posveti najmanje 10.000 sati. Ukoliko se izvede računica za biznis svet, dobije se da je potrebno oko 5 radnih godina kako bi osoba postala ekspert. 

Iako se mnogi stručnjaci ne slažu sa time da je samo uloženih 10.000 sati u nešto dovoljno da bi osoba postala ekspert u nečemu, ipak se slažu sa jednim delom toga – potrebno je uložiti veliki trud, energiju i vreme u učenje i vežbanje nečega što želimo da usavršimo. 

Redovno vežbanje može da pomogne osobi da postane vešta u određenoj oblasti, ali sticanje prave ekspertize podrazumeva ono vežbanje koje pomera granicu trenutnog nivoa znanja i veštine. Takvo vežbanje je izuzetno sadržajno i uključuje rad na stvarima koje su izvan našeg trenutnog nivoa znanja, postavljanje ciljeva i prihvatanje sugestija i instrukcija iskusnog učitelja.

Vežbanje i praksa jesu bitni, ali da bi osoba postala ekspert važno je i da neprestano sebe izaziva da bude bolja, da više uči i stiče nova znanja i veštine. Jednostavno ponavljanje određene radnje iznova i iznova dovešće do toga da osoba bude bolja u nečemu, ali neće je načiniti ekspertom.

Kako prepoznati eksperta

Eksperte u poslu nije lako naći, ali oni se zaista izdvajaju od drugih. 

Pre svega svojim znanjem, a onda i raznim dostignućima u poslu koja dolaze kao rezultat sveg tog znanja. Iza njih stoji i veliki broj merljivih rezultata, dobrih poslovnih odluka i uspeha u različitim aspektima posla kojim se bave. 

Eksperti uživaju i veliko poštovanje svojih kolega i često su prvi kojima se kolege obraćaju kada imaju određeni problem. Pouzdani su i to je nešto po čemu su prepoznatljivi. Pored toga, odlikuje ih i snalažljivost – umeju da pronađu rešenje različitih problema neočekivano brzo.

Eksperti su svesni svog znanja i nisu sebični kada je u pitanju deljenje istog, već će vrlo rado će sa svojim saradnicima podeliti sve ono što znaju kako bi ceo tim bio uspešniji.  

Klub Deltinih eksperata

Naša kompanija ima tu sreću da može da se pohvali velikim brojem zaposlenih koji su vrhunski stručnjaci u svojoj oblasti. Svi oni posvetili su mnogo vremena i truda oblastima u kojima su najbolji, a kompanija želi za to da im oda zasluženo priznanje i zato je oformila klub u kome će oni biti počasni članovi. 

Krajem 2020. godine sproveli smo internu kampanju u okviru koje su kolege imale mogućnost da nominuju svoje saradnike za koje smatraju da su eksperti u određenim oblastima. Odziv je bio veliki, što nam govori i o tome koliko kolege međusobno vrednuju i poštuju jedni druge.

Nakon provere da li nominovani ispunjavaju unapred definisane kriterijume i provere sa samim kolegama da li žele da budu deo ove inicijative, proglasili smo Deltine eksperte. Do sada ove kolege su imale priliku da mladima održe nekoliko predavanja iz svojih oblasti i na taj način sa njima podele svoje znanje i iskustvo.

Ideja nam je bila da kolegama koje su do sada mnogo dale kompaniji i bile njen stub damo na značaju i zahvalimo se. Poslednjih godina akcenat je često na mladima sa malo ili bez radnog iskustva. Stavljaju se u prvi plan njihova energija i nova perspektiva koju donose. Doprinos mladih svakako ne treba zanemariti, ali zapravo retko govorimo o onim kolegama koji su im podrška i mentori tokom prvih meseci rada i učenja.

Trenutno klubu Deltinih eksperata broji oko 50 članova i nadamo se da će se u narednim godinama ovaj broj uvećavati.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button