Selection

Kvalitetnom selekcijom do izuzetnog iskustva kandidata

 

Proces selekcije u COING-u odvija se po unapred utvrđenim koracima. Uz to, trudimo se da svaki kontakt sa kandidatima bude pozitivan, prijatan i otvoren. Krajnji rezultat celog procesa jeste da dobijemo neophodne informacije o kandidatu, na osnovu kojih procenjujemo kulturološku uklopivost. Ovo je vrlo važno, jer usaglašavanje COING-ovog sistema vrednosti sa osnovnim vrednostima kandidata u postupku selekcije, može značajno uštedeti vreme i novac.

SISTEM VREDNOSTI U COING-u

Svesni smo da najbolje funkcionišemo i najviše postižemo kada smo okruženi ljudima sa kojima delimo iste vrednosti. COING otvoreno ističe svoje vrednosti i nastoji da uklopi u svoj tim sve one koji ih prihvataju i žive.

Zadatak HR tima je da pronađemo stručne i talentovane kandidate. Međutim, u procesu selekcije kandidata istovremeno utvrđujemo u kom stepenu se naši vrednosni sistemi poklapaju. Uočavanjem sličnosti i razlika između vrednosnih sistema povećavamo efekat procesa selekcije.

SELEKCIJA KANDIDATA U COING-u

Kako bismo kandidate dodatno motivisali da se prijave, pre samog početka procesa selekcije uveli smo jedan poseban korak – zakazivanje Info sastanka.

Na ovom sastanku pomažemo kandidatima da nas bolje upoznaju, ali i da nam se predstave na način koji žele. Vodimo neformalan razgovor o raznim temama koje se tiču kandidatovih preferencija u radu, motivaciji i interesovanja, gde postepeno dolazimo do saznanja da li se krećemo u istom pravcu i da li nam se očekivanja poklapaju. 

Kandidati imaju priliku da saznaju čime se bavimo, koji su naši proizvodi, koji su dalji koraci u selekciji i slično. Ali, ono što je najvažnije – upoznajemo ih sa našim vrednostima. To su Inovatiovnost, Proaktivnost, Poverenje, Različitost, Ljubav i Optimizam. Ovo se pokazalo kao odlična praksa jer već na samom početku, u opuštenoj i manje formalnoj atmosferi, stvara se jasnija predstava sa obe strane. 

Ukoliko nam se očekivanja ne poklapaju, ovde možemo da se složimo da za sada nemamo zajednički interes i završavamo dalji proces selekcije, uz ostavljanje mogućnosti za neke buduće susrete. U slučaju da utvrdimo obostranu zainteresovanost za dalju saradnju, HR tim deluje efikasno i kandidate obaveštavamo o narednim koracima.

USAGLAŠAVANJE VREDNOSTI – KORAK PO KORAK

Uz poštovanje utvđene procedure u procesu selekcije i vrednovanje kriterijuma neophodnih za traženi profil kandidata, kroz svaki korak u selekciji HR tim naglašava svoje vrednosti i sprovodi aktivnosti u skladu sa istim.

BRZINA I PROAKTIVNOST

Kandidati koji su ušli u proces selekcije, obično ne čekaju duže od 24 časa na povratnu informaciju. Trudimo se da taj rok bude i kraći jer na taj način poštujemo svoje vreme i vreme kandidata. Ono što je važno napomenuti jeste da povratnu informaciju o ishodu dobijaju svi, bilo da zadovoljavaju kriterijume ili ne.

OTVORENOST I INOVACIJE

Sve što radimo u okviru procesa selekcije je transparentno. Otvorene pozicije vidljive su na sajtu kompanije, informacije koje pružamo u komunikaciji sa kandidatima su validne, feedback koji šaljemo kandidatima je iskren. 

Naš CEO takođe je zainteresovan za mišljenje i utiske svakog učesnika u procesu selekcije. Na kraju svake komunikacije sa kandidatima, stoji naveden i njegov kontakt, te ukoliko kandidati imaju potrebu i želju, mogu direktno njemu da pišu. Nekada baš takav feedback može da bude vrlo značajan za dalje korekcije i usavršavanje procesa selekcije. 

SPREMNOST NA FEEDBACK

Iako smo na osnovu prethodnog iskustva formirali ustaljene korake u selekciji, konstantno težimo da kandidati budu zadovoljni celokupnim procesom. Kako bismo dobili iskrenu povratnu informaciju, kreirali smo anonimne upitnike koje upućujemo svim kandidatima koji su bili u procesu selekcije (bilo da su se na kraju zaposlili ili ne). Ovaj upitnik tiče se njihovog opšteg utiska o celom procesu. Daje im prostor da ocene smislenost svakog kruga selekcije, atmosferu za vreme intervjua, da napišu dodatne komentare ili sugestije. Dobijene odgovore analiziramo na kvartalnom nivou, mapiramo moguće zone daljeg napretka, i na osnovu toga preduzimamo odgovarajuće akcije. 

RAZLIČITOST

U procesu selekcije često postavljamo pitanja vezana za stavove kandidata o različitim mišljenjima, ponašanjima i opredeljenjima. Bitno nam je da budući zaposleni Kroz njihove odgovore i stavove vrlo lako možemo zaključiti da li su spremni da rade zajedno u timu sa ljudima drugačijim od njih.

COING APSOLUTNO VERUJE U LJUBAV

Ovu vrednost negujemo kroz sve naše aktivnosti, pa tako i u procesu selekcije. Kroz prijatnu atmosferu i profesionalnu komunikaciju, ali i sve gore navedeno, nastojimo da se kandidati zaista osete poštovano i podržano tokom čitavog procesa.

Bez obzira na to da li se proces selekcije završi potencijalnom ponudom za zaposlenje, ili ne, tokom celog procesa trudimo se da uvažavamo potrebe kandidata i njihovo vreme. U zavisnosti od pozicije, nekada proces selekcije podrazumeva i nekoliko krugova, te se trudimo da se kandidati osećaju poštovano i da im svaki naredni korak ne predstavlja dodatni stres. 

Kako bismo procenili stručnost kandidata, u cilju nam je da se osećaju dovoljno komforno da podele dosadašnja iskustva i znanja, uz interaktivan razgovor i bez stvaranja pritiska. 

Sudeći po povratnim informacijama nakon što se proces završi, smatramo da smo na dobrom putu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button