O HR karijeri sa...

O HR karijeri sa…Majom Nedučić

U današnjem intervjuu “O HR karijeri sa” razgovaramo sa Majom Nedučić, Partner & Chief People Officer u kompaniji Vega IT, HR profesionalcem sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti. U ovom intervjuu ćemo razgovarati o njenom iskustvu, najboljim praksama i savetima koje može da podeli i tome kako HR može pomoći organizacijama da uspeju.

Koja je najveća zabluda sa početka tvoje karijere?

Pravo da vam kažem – nisam ih imala jer sam se fokusirala na to šta sve ja mogu da uradim, promenim i primenim, više nego na to šta drugi mogu da misle ili da mi govore, a što je vezano za (moju) karijeru HR-a.

Kada bi danas bio/la HR junior, šta bi promenio/la u svom pristupu?

Ne bih suštinski menjala svoj pristup radu, ali bih promenila način na koji sam sebi zamerala na greškama. Vrlo sam ih lično shvatala, ukidala sam sebi mogućnost za rastom kroz poruke koje sam slala sebi kad pogrešim.

Sada, 10 godina kasnije, zahvalna na svakoj grešci jer sam iz nje nešto naučila, ako ništa drugo – bar je nisam ponovila. 🙂

Koliko se promenio tvoj doživljaj HR-a na početku karijere i sada?

Rekla bih puno – od toga da sam učena da je HR pomoćna funkcija, došla sam do toga da je HR partnerska funkcija. Ukoliko od početka HR shvatimo kao partnersku funkciju – drugačije ćemo raditi, razmišljati, kreirati i realizovati stvari.

Koje su to veštine i znanja koja HR treba da razvije i unapređuje tokom karijere?

Ja sam pohađala zaista dosta leadership treninga, treninga komunikacije, koučing edukacija, radionica pisanja, psihoterapijskih edukacija, ali i dalje mislim da treba svi da radimo na usavršavanju veština slušanja.

Ponekad pomislim da sve drugo što smo naučili i čemu smo se posvetili, ne može da opstane bez aktivnog i empatičnog slušanja.

Koji je tvoj najveći izazov na trenutnoj poziciji i kako ga rešavaš?

Poslednjih godinu dana sam posvetila tome da “People Experience and Support” tim koji vodim može da funkcioniše i bez mene. To mi je bio izazov na kojem sam dugo radila i veoma sam srećna što mom timu više nisam potrebna. 🙂

Možda zvuči čudno ili ironično, ali je zaista tako – oni rade posao sa potpunom autonomijom i vrlo odgovorno i jako mi je drago što smo u stadijumu gde sam im “konsultant”. 🙂

HR i biznis – kakvo je stanje na toj relaciji danas po tvom mišljenju?

Verujem da teži ka partnerskoj relaciji, koja, kao i svaki partnerski odnos, zahteva konstantnu komunikaciju, razumevanje, empatski pristup i poštovanje. Ukoliko obe strane tako pristupe tome, verujem da će taj odnos biti sve bolji i bolji.

HR kao strateška poslovna funkcija – šta nam nedostaje da bismo ovo ostvarili?

Mislim da sam dala odgovor na ovo pitanje kroz prethodno pitanje.

Koji segment HR-a najradije istražuješ?

Trenutno mi je fokus na D, E & I (Diversity, Equity and Inclusion). Trudim se da slušam podcast-e na tu temu, čitam literaturu i pričam sa kolegama iz struke koji imaju iskustva u ovim oblastima.

Tvoja preporuka za one koji ulaze u HR danas, a nisu početnici u poslu je…?

Primenite sve što ste naučili tokom karijere jer možete time da obogatite HR funkciju.

Ako bi promenio/la industriju u nekom trenutku, šta bi te uvek vratilo HR-u?

Verovanje u to da možemo da učinimo nekome posao lepšim, boljim i  prijatnijim. Verovanje da radno mesto može da bude mesto na kome se osećamo bezbedno, srećno i zadovoljno.

Najvažnija lekcija koju si naučio/la u dosadašnjoj karijeri?

Svaki vaš korak odjekuje i ostavlja trag. Činite drugima ono što biste voleli i vama da se desi.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button