O HR karijeri sa...

O HR karijeri sa Tijanom Bošnjak

U današnjoj epizodi formata “O HR karijeri sa…” razgovarali smo sa Tijanom Bošnjak, HR Business Partner at Nestlé. U nastavku vam prenosimo Tijanina razmišljanja o HR-u kroz nekoliko pitanja, kao i savete i preporuke koje želi da prenese zajednici. 🙂

Koja je najveća zabluda sa početka tvoje karijere?

Kako sam studirala FON, smer menadžment, oduvek sam zamišljala da ću se baviti marketingom. Međutim, prvu ponudu za posao sam dobila u odeljenju ljudskih resursa i isti prihvatila sa idejom da po ulasku u kompaniju pokažem rezultate, te stignem do svoje željene destinacije. Nakon 14 godina iskustva, sebe i dalje pronalazim u sektoru ljudskih resursa, koji danas pruža izuzetno važnu stratešku podršku poslovanju kompanije.

Kada bi danas bio/la HR junior, šta bi promenio/la u svom pristupu?

Duboko verujem da se sa svakom situacijom, izazovom i odlukama, razvijamo i sazrevamo, kao i da je sve ono što se dešava doprinosi našem današnjem profesionalnom imidžu. 

Ono što bih zapravo poručila sebi kao “junioru”, tj. mladima je da se vode porukom: We live in a world our questions create! Dakle, da budu slobodni da pitaju, otvoreni za različita mišljenja i stalno analiziraju situacije u kojima se nalaze. Na tome radim i danas.

Koliko se promenio tvoj doživljaj HR-a na početku karijere i sada?

Kako sam spomenula, moj prvi doživljaj HR-a je da će to biti vagon koji će me odvesti do druge željene destinacije, koja mi se tada činila atraktivnijom.

Međutim, HR je od transakcionog odeljenja prešlo put do transformacionog. Za mene lično, brojni projekti, uključenost u transformaciju organizacije, lične transformacije, doprinos promeni kulture čine da u HR-u pronalazim brojne prilike za svoj lični razvoj I da kreiram novu vrednost.

Koje su to veštine i znanja koja HR treba da razvije i unapređuje tokom karijere?

Pre svega, veštine upravljanja promenom, liderske veštine, kao i veštine upravljanja podacima.

Dodatno, coaching veštine su postale must have, kao i hrabrost, agilnost, fleksibilnost i razumevanje biznisa.

Koji je tvoj najveći izazov na trenutnoj poziciji i kako ga rešavaš?

Kako smo nedavno postali deo većeg regiona, spajanjem u jugoistočni region, upoznavanje i razumevanje potreba novih stakeholdera, koji dolaze iz drugih kultura, sa drugačijim poslovnim background-om i sa još viših nivoa je izazov koji danas imam.

Kroz tzv. “aktivno slušanje, postavljanje pitanja i challenge-ovanje”, kao i adekvatnu pripremu za svaku temu i sastanak, verujem da gradim dobru osnovu za prevazilaženje istog.

HR i biznis – kakvo je stanje na toj relaciji danas po tvom mišljenju?

Kao HR Biznis partner, uživam u svojoj poziciji svakoga dana jer smo potrebni biznisu mnogo više nego pre.

Uspeh kompanija se danas, više nego ikada, zasniva na uspešnoj strategiji vođenja ljudi. Upravo je to oblast gde HR profesionalci “prave razliku.” 

HR kao strateška poslovna funkcija – šta nam nedostaje da bismo ovo ostvarili?

Jak biznis insight i data analytics su oblasti gde vidim da možemo mnogo bolje i više.

Koji segment HR-a najradije istražuješ?

Kroz svoju karijeru, menjala sam područja u kojima sam radila i svako mi je donelo novu perspektivu i puno novih znanja. Ako bih trebala da izdvojim jednu oblast koja mi je sada jako interesantna, izdvojila bih kako se razvija tzv. talent marketplace, odnosno “tržište talenata.”

Tvoja preporuka za one koji ulaze u HR danas, a nisu početnici u poslu je…?

Za sve koji ulaze u HR danas, preporučila bih da budu otvoreni za različitosti, osiguraju svoju dostupnost i budu na front line-u, odnosno, provode puno vremena sa svojim zaposlenima, jer je to najbolja investicija.

Ako bi promenio/la industriju u nekom trenutku, šta bi te uvek vratilo HR-u?

Kada bih promenila sektor, strast koji pronalazim u radu s ljudima bi bilo ono što bi me vratilo, a uz to, duboko verujem da smo u HR-u potrebni organizacijama i da zaista možemo da stvaramo razlike 😊 (Make a difference!)

Najvažnija lekcija koju si naučio/la u dosadašnjoj karijeri?

Jedna od mojih vodilja u poslu je da moramo biti radoznali, kredibilni i da sa svakim postupkom osiguramo poštovanje sebe, drugih i različitosti. Poštovanje se lako prepoznaje, a izuzetno ceni. Postavite se prema svakom zaposlenom s jednako pažnje, slušajte i odgovorite.

Dodatno, lekcija da ukoliko nismo u nešto sigurni i ne verujemo, treba to proaktivno da iznesemo i obrazložimo. Treba da branimo svoje stavove i budemo otvoreni za nove.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button