HR tech

Šest načina na koje HR tehnologije mogu poboljšati iskustvo zaposlenih

Mnoge kompanije se trenutno susreću sa organizacionim promenama u kojima HR (human resources – ljudski resursi) igraju ključnu ulogu. Predviđa se da će menadžeri za ljudske resurse (Chief human resource officers – CHROs) i zaposleni na sličnim pozicijama postati važniji za uspeh organizacije kako vreme odmiče, obezbeđujući pozitivna iskustva zaposlenih u kompaniji.

Mnogi aspekti poput privlačenja i zadržavanja vrhunskih talenata, upravljanja beneficijama, obuke zaposlenih, određivanja prioriteta izazova, preispitivanja njihove radne snage i organizacije zaposlenih, upravljanja i učinka su deo iskustva zaposlenih, koje obuhvata sve što zaposleni percipiraju o kompaniji od trenutka kada se prijave do trenutka odlaska.

Odeljenjima za ljudske resurse (HR) je važno da identifikuju koja ulaganja u tehnologiju treba da sprovesti kako bi stvorili iskustvo zaposlenih koje može biti konkurentna prednost. Shodno tome, ovo je šest HR tehnoloških trendova koji poboljšavaju iskustvo zaposlenih:

1. Veštačka inteligencija (AI)

Odeljenja za ljudske resurse (HR) koriste rešenja zasnovana na mogućnostima veštačke inteligencije (AI) kao što je analitika teksta za analizu i procenu produktivnosti, angažovanja i dobrobiti zaposlenih, kao i za smanjenje rizika od odlaska.

Tehnologija donošenja odluka podržana veštačkom inteligencijom može pomoći u proceni dobrobiti zaposlenih traženjem znakova „burnouta-a“, koji se javlja kao prolongirani odgovor na hronični stres na poslu. AI ubrzava promene i produktivnost među radnom snagom i na radnom mestu i zapravo na kraju stvara više poslova nego što se gubi kroz automatizaciju.

2. Resursi za self-service

Alati za self-service znače da zaposleni imaju više – i često brže – načina da sami rešavaju rutinske probleme. Na primer, Viva Connections koji je implementiran u Microsoft Teams daje svima personalizovano odredište za otkrivanje relevantnih vesti, informacija i alata koji su im potrebni kako bi napredovali i postigli uspeh. Oni poboljšavaju efikasnost zaposlenih, obezbeđuju ažuriranja u realnom vremenu, podižu moral tima i promovišu veću transparentnost podataka na radnom mestu.

Menadžeri HR-a mogu da stvore radno mesto gde su svačije ideje i razmišljanja važna, a zaposleni imaju fleksibilnost da se angažuju i radi sa bilo kog mesta. Takođe, self-service štedi vreme i resurse HR-a, omogućavajući im da se usredsrede na prioritetna pitanja, a istovremeno obezbeđuju nove podatke koji pružaju bolji uvid u iskustvo zaposlenih.

3. Onboarding zaposlenih

Sa više vremena samostalno provedenog u radu i manje povremenih interakcija, nema previše mogućnosti za nove zaposlene da postavljaju pitanja. Posedovanje programa za onboarding u Cloud-u pomaže da se obezbedi dosledno, temeljno iskustvo gde zaposleni mogu lako da pristupe učenju i obuci za svoje nove uloge, kao i da se povežu i sarađuju sa kolegama. Na primer, organizacije mogu povećati zadovoljstvo zaposlenih 3,5 puta tako što će se baviti pitanjima o ličnom razvoju tokom procesa uključivanja.

4. Migracija na Cloud

Prelazak na Cloud daje timovima, bez obzira na to gde se njihovi članovi nalaze, lakši pristup HR alatima i informacijama koje su im potrebne. Kada su softver i informacije centralno locirani, HR može lakše i brže da ih ažurira. Cloud tehnologija takođe pruža više slojeva bezbednosti i oporavka od katastrofe.

5. Konsolidacija alata 

Organizacije za ljudske resurse sve više teže objedinjenom HR alatu kako bi izbegli probleme sa usklađenošću, propuštanjem rokova za podnošenje dokumenata i kontrolom verzija. Jedna četvrtina kompanija koristi šest ili više različitih alata da bi ispunila svoje ciljeve kada su u pitanju iskustva zaposlenih, a polovina svih zaposlenih kaže da ima „previše odvojenih alata, aplikacija i resursa“.

Oni takođe navode da se osećaju kao da su preplavljeni brojem raspoloživih resursa i nedostatkom odgovarajuće obuke. Većina poslodavaca i zaposlenih kaže da bi više voleli jedinstvenu platformu namenjenu iskustvu zaposlenih.

6. Pretvaranje HR-a u “vrednosne centre”

Kada HR ulaže u produktivnost, kvalitet rada i zadovoljstvo zaposlenih, a te investicije su uspešne, one pomažu u poboljšanju poslovnih performansi, što utiče na početne i krajnje tačke kompanije. Prema nedavno sprovedenom istraživanju, poslodavci veruju da je integrisana tehnologija namenjena iskustvu zaposlenih vredna tokom celog životnog ciklusa zaposlenih za podršku tržištu talenata (54%), onboarding (64%), razvoj i učenje zaposlenih (59%), usavršavanje (49%) i mentalno blagostanje (40%).

Microsoft Viva pomaže u rešavanju izazova HR tehnologije

HR liderima je potrebna pomoć u obliku tehnoloških rešenja kako bi se pozabavili ne samo angažovanjem zaposlenih, već i povećanjem finansijskih performansi i drugim dugoročnim ciljevima. Da bi zaposleni i preduzeća napredovali, menadžeri mogu posegnuti za platformom namenjenom iskustvu zaposlenih koja im pruža pomoć.

Microsoft Viva, kojoj se pristupa preko Microsoft 365 i Microsoft Teams-a, je jedinstvena, sveobuhvatna platforma namenjena iskustvu zaposlenih koja integriše komunikacije, znanje i resurse u tok posla. Viva ima nekoliko modula. Kao što je ranije pomenuto, alatka koja povezuje sve u organizaciji preko kompanije, Viva Connections, aplikacija koja sadrži personalizovane vesti, zadatke i razgovore koji ih drže angažovanim i u toku posla.

Još jedna alatka – Viva Insights koristi veštačku inteligenciju da pomogne ljudima i organizacijama sa uvidima i preporukama zasnovanim na podacima, zaštićenim privatnošću (o fokusiranom radu, zaštiti vremena za pauze tokom radnog dana, preopterećenosti sastancima i još mnogo toga) da poboljšaju produktivnost i blagostanje. Zaposleni mogu automatski da organizuju sadržaj i stručnost širom organizacije pomoću Viva Topics.

Oni mogu da pronađu informacije na jednom mestu i koriste znanje uz fleksibilnost pristupačnosti. Nikada nema dovoljno učenja, stoga zaposleni mogu da koriste Viva Learning – koji objedinjuje sadržaj i sugeriše kada bi zaposleni mogli da prođu određeni kurs ili obuku. Pruža formalno i neformalno obrazovanje i obuku tačno kada i gde je to potrebno, uključujući obuku o usklađenosti, obuku o zdravlju i bezbednosti i profesionalni razvoj.

Izgradite svoje poslovanje na platformi kojoj je iskustvo zaposlenih na prvom mestu

Ako postoji glavna strateška lekcija koja se može naučiti na osnovu HR trendova koji su ovde istaknuti, to bi trebalo da bude korist od stvaranja jedinstvene, potpune, platforme namenjene iskustvu zaposlenih koja se zasniva na Cloud-u i pruža uvid u veštačku inteligenciju, omogućava alternative za pristupačnost i konsoliduje HR alate i resurse.

Za uspeh kompanija je ključno da zaposlene stave na prvo mesto i obezbede im tehnologiju i podršku koja im je potrebna. CHRO zahtevaju tehnologiju koja ne samo da im pomaže da privuku vrhunske talente i upravljaju hibridnom radnom snagom, već i stvaraju iskustvo zaposlenih koje dodaje vrednost njihovoj organizaciji. Microsoft Viva pomaže HR liderima da se pozabave ne samo angažovanjem zaposlenih, već i povećanim finansijskim učinkom i drugim dugoročnim ciljevima. To je platforma namenjena iskustvu zaposlenih koja vam je potrebna da pomognete svojim zaposlenima — i vašem poslu — da uspeju.

Saznajte više o Microsoft Viva-i i kako može da koristi vašoj organizaciji i poboljša iskustvo zaposlenih.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button