Comp & Ben

Zdrave boje beneficija: Dobrovoljno zdravstveno osiguranje kao značajan faktor u odabiru poslodavca

Kompanija DDOR osiguranje posluje više od sedam decenija, svojom prodajnom mrežom pokriva čitavu državu i u svom timu broji više od 1.300 zaposlenih. Trajnost i tradicija uklopljeni sa inovativnim iskustvima matične Unipol grupe iz Italije čine kompaniju prepoznatljivom na domaćem tržištu spajajući stabilnost i proaktivnost oličenu u poverenju klijenata, ali i zaposlenih. 

Značajna komponenta brige o zaposlenima sve većeg broja poslodavaca, pa tako i DDOR osiguranja već duže vreme, predstavljaju adekvatne beneficije. Takođe, i zaposleni sve više daju značaj faktorima koji nisu samo direktno finansijski za lojalnost poslodavcu kao i za evaluaciju ponude prilikom zapošljavanja ili promene posla.

Korišćenje kompanijskog vozila, plaćena putovanja i nagrade, nefinansijski bonusi i pokloni, ali i beneficije poput popusta za određene proizvode i usluge igraju značajnu ulogu u sveobuhvatnom utisku o poslodavcu. Na kraju, a vrlo često i kao primarno, postavlja se pitanje beneficija koje se tiču čuvanja i unapređenja zdravlja kako za zasposlenog, tako i za članove njegove porodice.

Racionalno utemeljenje svakog poslodavca je da ima zadovoljne, zdrave radnike koji će pružiti svoj maksimum na poslu. Obezbeđivanje uslova za adekvatnu brigu o zdravlju svojih zaposlenih je faktor da se i ostvari prvi preduslov, a to je da zaposleni pruži svoj pun kapacitet u svom timu.

Sa druge strane, i zaposleni ima interes da ima sigurnost u slučajevima kada je potrebna medicinska nega njemu ili članu porodice. Na ovaj način, i zaposleni će ispunjavati svoje obaveze bez ili sa značajno kraćim odsustvovanjem sa posla.

Prepoznajući značaj sveobuhvatnog kvaliteta rada, kompanija je za svoje zaposlene obezbedila čitav niz benefita poput popusta prilikom kupovine tehnike ili svakodnevnih potrepština, smeštaja u apartmanima na Jadranskom moru, kao i učešća u uplatama dobrovoljnog penzionog fonda. Takođe, tu su i osiguranja od nezgode i polisa životnog osiguranja sa pokrićem rizika smrti usled bolesti.

Sve navedene olakšice nedvosmisleno utiču na lojalnost zaposlenih što pokazuju i pozitivni trendovi u fluktuaciji u prethodnim godinama. U dinamičnom okruženju, kako na tržištu osiguranja, tako i šire (npr. IT sektor, pogtovo u Novom Sadu) DDOR uspešno održava nivo fluktuacije ispod 20%.

Posebnu pažnju DDOR osiguranje posvećuje zdravlju zaposlenih i zbog toga je za sve članove tima obezbedilo polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja – Zdravo da ste. Briga o zdravlju, a posebno o prevenciji razvoja bolesti, pokazalo se u prethodnom periodu, igra značajnu ulogu u životu i radu svakog kolege, a kompanija koja aktivno uzima učešća u ovom procesu može očekivati lojalnost i visok stepen zadovoljstva svojih radnika.

Zašto je to tako, najbolje se vidi iz nekoliko situacija koje je DDOR osiguranje imalo u poslednje vreme.

Slučaj 1 – Zdravko – programer

Sa prvim lepim danima, naš kolega Zdravko koji je u kompaniji zaposlen na poziciji programera je ponovo počeo da dolazi na posao svojim električnim skuterom. On je među prvim kolegama prihvatio ovu novotariju i obavezno pazi da prolazi ulicama sa biciklističkim stazama noseći kacigu i rukavice.

Dolazeći sa Limana u centar prelazi nekoliko prometnih saobraćajnica. Početkom maja meseca dogodilo se da je zbog autobusa koji je stajao na raskrsnici propustio da vidi automobil u desnoj traci sa uslovnim zelenim svetlom.

Nesmotreni vozač automobila zakačio je prednji deo skutera tako da je kolega Zdravko poleteo preko haube i pao. Delovalo je da je dobro prošao i da nije ništa polomljeno. 

Posle kraće rasprave, nastavio je put na posao. Za par sati, počeo je da oseća bolove u laktu i pozvao Medicinski kontakt centar. Za pola sata imao je zakazan pregled lekara opšte prakse, odmah potom i specijaliste, a na osnovu stanja ruke odmah bio sproveden na snimanje i druge analize. Do kraja popodneva već je bio zbrinut sa gipsom na ruci. Ipak je kost naprsla. 

U ovom slučaju naizgled bezazlena povreda na putu do posla, ispostavilo se, postala je ozbiljna pretnja po zdravlje. Jedna od najznačajnijih odlika dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja je brza i jednostavna procedura primarne trijaže i zakazivanja odgovarajućih pregleda i analiza. Zbog toga je Zdravko krenuo brzo u oporavak i uz omogućen rad od kuće se vratio svom timu i projektima.

Slučaj 2 – Dana – knjigovođa

Naša koleginica Dana, zaposlena na poziciji knjigovođe, provela je dobar deo zimskih meseci radeći od kuće zbog  rizika od koronavirusa. Uglavnom je izlazila iz stana samo da prošeta svog psa Žuću i da ode u nabavku.

Kako se obično dogodi da ljubimac nema razumevanja za obaveze na poslu, Dana je bila u situaciji da mora da istrči sa Žućom na par minuta i da se vrati u stan da bi se uključila na onlajn sastanak. U žurbi, nije obratila pažnju i svom silinom udarila stočić palcem na nozi.

U tom trenutku zavrtelo joj se u glavi. Morala je da sedne i da se pribere. Bol je bio strahovit. Dana je odmah pozvala Medicinski kontakt centar i konsultovala se sa dežurnim lekarom.

Poslat je sanitetski prevoz, urađeni su svi specijalistički pregledi i dijagnostika i snimanja i posle par sati isti prevoz je dovezao nazad kući. Dobila je i štake (na korišćenje), jer joj je stopalo bilo imobilisano i teže se kretala. Kontrolni pregled je zakazan za 7 dana,. Sastanak je odložen, ali samo na nekoliko sati.

Izlišno je govoriti da je brza reakcija kod nekoga sa povredom ili u bolnom stanju očekivana i primerena. Pokriće dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja zaposlenima pruža sigurnost 24 sata bez obzira da li se nalaze na poslu, kod kuće ili na putu u zemlji. Zbog toga zaposleni naročito cene ovu vrstu benefita, koji, kao i svako drugo osiguranje, svoju svrhu ima u situacijama koje su ekstremne.

Slučaj 3 – Ivan – agent prodaje

Leto nije omiljeni period godine našeg kolege Ivana koji je zaposlen na poziciji agenta prodaje. Više voli zimu i skijanje. Nekada je bio instruktor i član Gorske službe spasavanja. Bolje podnosi hladnoću nego visoke letnje temperature.

Baš zato što je dinamičan  nije mu problem da radi van kancelarije i opredlio se za karijeru u prodaji. Elokventan je, komunikativan i sportski je tip. Trenira bar 4 puta nedeljno. Navikao je i da ide na redovne sistematske preglede.

U toku poslednjeg sistematskog pregleda, zakazanog preko Medicinskog kontakt centra, lekar je uočio specifičan mladež i odmah ga poslao na specijalistički pregled kod dermatologa.

Nakon pregleda i analize, ustanovljeno je da postoji rizik od melanoma, ali da je srećom na vreme prepoznat. Nakon rutinske hirurške intervencije i kratkog oporavka, Ivan se vratio svojim treninzima i poslovnim aktivnostima.

Vrlo često zdravlje uzimamo zdravo za gotovo. Ne mislimo o prevenciji i eventualnim redovnim sistematskim pregledima koji mogu da otkriju zdravstvene probleme manjeg ili većeg rizika. Sistematski pregledi, u zavisnosti od delatnosti, mogu da uključe dopunske preglede oftalmologa, fizijatra ili drugih specijalističkih pregleda ili laboratorijskih analiza. Razvijanje ovakvih navika kod svojih zaposlenih je svakako pozitivan uticaj i na njihovu brigu o sopstvenom zdravlju, jer bolje je sprečiti nego lečiti.

Imena u ovim primerima su naravno izmišljena, ali slučajevi, nažalost, nisu. Kaže se da zdrava osoba ima stotinu želja, a bolesna samo jednu – da bude zdrava. 

Paketi kolektivnog zdravstvenog osiguranja pružaju modularnost prilagodljivu za svakog poslodavca i različite vrste delatnosti zaposlenih. 

Moderan način života i pregršt poslovnih obaveza, kvalitetno ispunjenog slobodnog vremena i bogatog porodičnog i socijalnog života ostavlja malo vremena za brigu o zdravlju. Zbog toga zaposleni visoko cene poslodavce koji među svoje benefite uvrste dobrovoljno zdravstveno osiguranje kojim se obezbeđuje visoki nivo kvaliteta, ali i brzo i jednostavno zakazivanje medicinske usluge, dostupno čak i kroz aplikaciju na mobilnom telefonu.

Istraživanje koje je DDOR osiguranje sprovelo krajem 2020. godine na čitavoj teritoriji Republike Srbije i u kojem je učestvovalo više od 1.000 ispitanika, a ticalo se percepcije osiguranja uopšte, 68,8% ispitanika veruje da je sigurnije uz osiguranje bilo koje vrste. U delu koji se odnosi na najveće strahove za sebe i članove porodice, preko 38,7% ispitanika je izrazilo strah od teškog oboljevanja nekog člana najuže porodice, dok je 28,2% odgovorilo da se plaši za spostveno zdravlje.

Takođe, gotovo 40% ispitanika je imalo jednu ili više povreda koje su podrazumevale lom kostiju ili drugu vrstu frakture. Laboratorijske analize i stomatološke usluge kao benefite smatra bitnim 42,4%, a specijalističke preglede lekara 38,4%, a čak 49,5% ispitanika stavlja zdravstvene probleme kao najznačajnije.

S obzirom na to da je dobrovoljno zdravstveno osiguranje najbrže rastuća grana osiguranja u poslednje vreme, očigledno je da su i poslodavci shvatili da je ovaj benefit jedan od značajnijih za zaposlene. Naša istraživanja govore da gotovo polovina ispitanika ima neku formu organizovane zdravstvene zaštite kod svog poslodavca, a da od onih koji to nemaju više od 70% smatra da bi bilo korisno da je imaju.

Otuda ne čudi činjenica da postoje različite ustanove koje pored osiguravajućih kuća nude usluge zdravstvene zaštite, no, trebalo bi paziti jer ne podležu sve poreskim olakšicama za poslodavce i mogu da dovedu do naknadnih neplaniranih izdataka, pa čak i kazni.

Teško je nabrojati poslove i industrije u kojima zaposleni, kao najvažniji resurs kompanije, rade u opuštenoj atmosferi i sa niskim nivoom stresa. Ipak, postoje načini kojima se tim pazi i neguje, jer je srećan i zadovoljan zaposleni produktivan i ne razmišlja o promeni poslodavca ili industrije.

To možete unaprediti pomoću: 

  • Prilike za napredovanje (vertikalno horizontalno)
  • Učešća u razvojnim projektima kompanije
  • Redovne edukacije i razvoja stručnih kvalifikacija
  • Sistema beneficija i nagrađivanja
  • Prepoznavanja u timu
  • Specijalnog statusa zaposlenog prilikom kupovine proizvoda i usluga kod partnerskih institucija
  • Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja zaposlenog i članova porodice

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje najčešće obezbeđuje dovoljan obim pokrića kojim zaposleni može da proverava, prati i neguje svoje zdravstveno stanje, a vrlo često ovaj benefit bude proširen na čitavu porodicu. Zbog izrazite modularnosti ove vrste osiguranja, svakom poslodavcu ostavljena je mogućnost da za svoje zaposlene i/ili članove njihovih porodica obezbedi obim usluga i pokrića koji smatra da je adekvatan.

Takođe, mnogi poslodavci pružaju mogućnost svojim zaposlenima da obim usluga prošire o svom trošku prema ličnim potrebama. Na ovaj način svaki zaposleni ima mogućnost potpune personalizacije sopstvene usluge, a samim tim i unapređenog zadovoljstva dobijenim beneficijama i time brigom poslodavca.

Najčešći izbor usluga kreće od standardnog sistematskog pregleda koji može biti dopunjen specifičnim proverama u zavisnosti od delatnosti. Sistematske preglede neretko poslodavac obezbeđuje po povlašćenim cenama i za članove najuže porodice.

Nadogradnja se kreće od pregleda lekara opšte prakse i specijalista, te različitih vrsta standardnih laboratorijskih analiza, takozvanih vanbolničkih tretmana. Najviši nivo pokrića pruža usluge bolničkog lečenja, ozbiljnijih hirurških intervencija, pa čak i finansijsku naknadu za dane provedene u bolnici.

Sve navedene medicinske usluge u potpunosti mogu da budu prilagođene željenoj finansijskoj investiciji poslodavca, potrebama radnih procesa i ličnim potrebama zaposlenih. Kolektivna polisa osiguranja se zaključuje na period od godinu dana u kojem zaposleni imaju mogućnost da iskoriste standardni i, ukoliko je ugovoren, nestandardni set usluga.

Svima je na raspolaganju Medicinski kontakt centar sa lekarima koji daju prve savete, obavljaju trijažu i pomažu u brzoj organizaciji odgovarajućih pregleda i tretmana. Od nedavno, svim osiguranicima omogućeno je besplatno korišćenje mobilne aplikacije mojDDOR sa svim relevantnim informacijama o osiguranju, prečicama za zakazivanje pregleda i drugim bitnim informacijama.

Imajući sve ovo u vidu, svaki poslodavac koji pre svega prepoznaje značaj ekosistema beneficija koje pruža svojim zaposlenima, jasno postavlja prioritet među stavkama kojima privlači i zadržava zaposlenog direktno unapređujući kvalitet njegovog života. Zbog toga, dugoročno svi su na dobitku – i zaposleni i poslodavac i kompanija i na kraju čitava industrija.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button